• januari 13, 2023
THEATER1

Charlotte Rampling – en dam med integritet 

Charlotte Rampling har under sex decennier synts på vita duken så många har en relation till henne som skådespelare. Trots sin popularitet har hon ofta sökt sig till lite mindre, obskyra filmer. Helt utan teaterutbildning lyckades hon som ung slå sig fram, blev inbjuden att spela i en hel rad klassiska filmer och vid 76 års ålder har hon inte slagit av på takten utan till och med äntrat rymden.

Snabbfakta om Charlotte Rampling:

Ålder?76 år
Nationalitet?Brittisk
Yrke?Skådespelare
Familj?Hon har två barn

Charlotte Rampling – uppväxt och ungdom

Charlotte kommer från en välbärgad familj och gick i fina skolor både i Storbritannien och Frankrike. Familjen flyttade ofta på grund av pappans jobb, så storasystern Sarah blev Charlottes bästa vän. Familjen drabbades av en familjetragedi när Sarah tog sitt liv som ung. Detta var inget som pratades om, vilket ledde till att Charlotte senare i livet drabbades av depressioner. 

Mitt under “the swinging 60’s” upptäcktes 17-åriga Charlotte och blev fotomodell. I samma veva drogs hon in i filmvärlden. Den första huvudrollen fick hon som 19-åring i “Georgy girl”, helt utan film- eller teaterutbildning. 

Under 70-talet kontaktades hon av den legendariske regissören Luchino Visconti som bad henne komma och spela i “The damned”, en roll som ledde till huvudrollen i Viscontis “Nattportieren”. Därefter stod dörren vidöppen till Hollywood, men Charlotte har trots detta alltid valt smalare filmer som tilltalat henne. 

Några av Charlotte Ramplings filmer på Imdb:

 • Zardoz
 • The damned
 • Angel Heart
 • Melancholia
 • Euphoria
 • Swimming pool
 • Assassin’s Creed

Charlotte Rampling – äktenskap och familj

Charlotte gifte sig som 26-åring med skådespelaren Bryan Southcombe. De var gifta mellan 1972-1976 och fick sonen Barnaby. Intressant i sammanhanget är att om man googlar på Bryans namn så står det i princip bara att han är känd för att ha varit Charlottes före detta man, detta trots att de skildes för över 45 år sedan! Det säger en del om hennes storhet. 

Charlotte var under 20 års tid gift med den franske kompositören Jean-Michel Jarre. Tillsammans fick de en son, David. Charlotte var även med och uppfostrade Jean-Michels dotter Emilie. Därefter hade hon en relation med den franske affärsmannen Jean-Noël Tassez mellan 1998 till hans död 2015. Det är oklart ifall hon är i en relation idag.

Charlotte Rampling – hetare än någonsin

Under en lång period var Charlotte borta från vita duken, men så hörde en ung, fransk regissör vid namn François Ozon av sig och ville göra en film – om henne, med henne. “Under the sand” som kom år 2000, blev hennes comeback. 

Detta ledde till en nytändning i karriären som kulminerade i en Oscarsnominering vid 70 år fyllda, för en roll i filmen “45 years”. Hon gjorde också en oförglömlig rolltolkning av en äldre kvinna i den nya zeeländska filmen “Grandmother” 2021.

För den yngre publiken kanske hon främst är känd för sitt gästspel i den sista säsongen av TV-serien “Dexter” och som Bene Gesserit-prästinnan som kommer för att testa Paul Atreides i storfilmen och rymddramat “Dune”.

Intressanta fakta om Charlotte Rampling:

 • Fotografen Helmut Newton tog på 70-talet en bild på Charlotte “in the nude” när hon sitter på ett skrivbord med ryggen mot kameran.
 • 2002 släppte Charlotte albumet “Comme une femme” som innehöll låtar på både franska och engelska. Albumet var en blandning av jazz och pop och fick bra kritik.
 • Hon har blivit utsedd till en av de bäst klädda kvinnorna över 50, enligt tidningen The Guardian.
 • På grund av identifieringen med vissa av sina roller och sin ovilja att följa strömmen har hon blivit benämnd “bitchig”, men detta är förmodligen bara ett uttryck för misogyni och har inget med Charlotte att göra.