• januari 8, 2023
Cinema

Clara Byström Herngren tog klivet ut ur skuggorna

Anna Clara Byström Herngren är filmarbetaren som blev manusförfattare och skapade svensk tv-seriehistoria. Efter de turbulenta första åren i egen bonusfamilj så har äntligen livet fallit på plats och det finns inget som säger att vi inte kommer att få njuta av fler filmiska manuspärlor från Clara Byström Herngrens penna! 

Snabbfakta om Clara Byström Herngren:

Vem?Hennes fullständiga namn är Anna-Clara Katarina Byström Herngren 
Ålder?Clara Byström Herngren föddes 11 juni 1973 och idag är hon 49 år gammal
Yrke?Manusförfattare
Familj?Gift med Felix Herngren, tillsammans har de tre barn. Clara har också en son från ett tidigare förhållande och Felix har tre barn sedan ett tidigare äktenskap

Clara Byström Herngren – en filmisk karriär

Clara Byström inledde sin karriär inom filmen år 1998 med medverkan i filmteamen kring “Ivar Kreuger” och “Kvinnan i det låsta rummet”. Hon medverkade även som regiassistent på filmprojekt och har enligt Wikipedia även krediterats som skådespelare, till exempel i storfilmen “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.  

Claras stora genombrott kom dock som manusförfattare till den populära TV-serien “Bonusfamiljen” som började sändas 2017. Serien skapades av henne, Felix Herngren, svägerskan Moa Herngren samt Calle Marthin. Den byggde på egna erfarenheter av livet som bonusfamilj, med en komisk twist. Den tredje säsongen, som var menad att bli seriens sista säsong sändes 2019, men SVT ändrade sig och den fjärde säsongen kom i slutet av 2021.

En långfilm med namnet “Länge leve bonusfamiljen” hade premiär den 2 december 2022, med händelser som ska ha skett tio månader efter den fjärde säsongens slut. 

Andra svenska kvinnliga manusförfattare:

 • Caroline Ringström Ferrada-Noli
 • Agneta Fagerström-Olsson
 • Pernilla Glaser
 • Kajsa Ingemarsson
 • Christina Herrström
 • Nisti Sterk

Clara Byström Herngren och den stora bonusfamiljen

Clara fick sonen Nils Byström år 2001 tillsammans med sin tidigare partner. Idag är alltså äldste sonen 21 år gammal och har lämnat boet. 

När Clara träffade Felix Herngren var han fortfarande gift med sin hustru Jenny Myrberg och Clara var förlovad med sin pojkvän. Det var en prekär situation, dock visste deras kärlek inga gränser och de förstod att förälskelsen var tillräckligt stark för att våga satsa på relationen.

År 2005 gifte de sig och Clara tog efternamnet Byström Herngren.

Under äktenskapet med Jenny Myrberg fick Felix tre barn. Idag består alltså familjen Byström Herngren av totalt sju barn, då Clara och Felix fått tre gemensamma: Bill, Iris och Lisa. Merparten av den brokiga familjen bor tillsammans på Östermalm och paret sköter livspusslet kring bonusbarnen med den äran.

Clara Byström Herngren – aktiv på sociala medier

Clara är mycket engagerad i sina sociala mediekanaler, framför allt Instagram där hon heter claraherngren. Hon har mer än 12 000 följare och lägger ut poster om Felix och barnen, resor, arbete, vänner och tankar om livet. 

Clara har ingen blogg, men hon hade en podd som hette “Bonusfamiljen-podden” tillsammans med Moa Herngren och Per Naroskin. Exempel på titlar på avsnitten kunde vara “Invasion i sommarstugan och Min man dansar efter exfruns pipa”, “En hatisk mormor och att stå ut med en avvisande bonusdotter” eller “Julplanering och bonusjulfirande samt problem med mammas nya kille”.

Det visste du inte om Clara Byström Herngren:

 • Det florerar ett rykte på hemsidan Flashback att en bild som tagits av ett “swingerspar” skulle vara av henne och Felix Herngren.
 • Hon blev utsedd till Årets bonus-mama av tidningen Mama 2017.
 • Hon har hånglat med kompisen Pernilla Wahlgren.
 • Clara och Felix dotter Iris har varit med i TV-produktionen “Störst av allt” där hon spelade rollen som Lina Norberg. Hon har även spelat i “Solsidan” samt “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.
 • Clara och Felix separerade under några månader då det var som jobbigast att ta hand om deras bonusfamilj. Men istället för att bryta så gifte de sig istället!