Så här firas Ramadan i Sverige


Ramadan är den heligaste månaden för världens muslimer. Under en hel månad avstår man inte bara från mat och dryck under dygnets ljusa timmar, utan man ger också extra mycket till välgörenhet och ber mer än vanligt. Inom islam bidrar det här till en närmare relation till Allah, vilket är muslimernas benämning för Gud.

Själva fastan avslutas med firandet av Id al-Fitr, som pågår i tre dagar. Första dagen inleds med en bön på morgonen och efter det träffas muslimer och firar med familj och vänner. Det kan jämföras med svenskarnas jul tillsammans med nära och kära, man äter god man och delar ut presenter.

Firande under Ramadan

Ramadan är inte direkt ett firande, utan en tid för att dyrka Allah. Från soluppgång till solnedgång avstår muslimerna då från mat och dryck. När kvällsbönen Magrib faller in är det dags att bryta fastan, vilket oftast görs med dadlar, mjölk, frukt och vatten. Efter det är det dags att be innan den stora måltiden blir serverad.

Måltiden på kvällen går under namnet iftar och många äter tillsammans med andra. Trerätters måltider är vanligt och de kan börja med soppa, sedan huvudrätt och till sist någonting sött. Men alla gör till syvende och sist på sitt eget sätt. Frukosten äter många tillsammans med sin familj.

Det har blivit allt vanligare att Sveriges muslimer har pynt hemma under ramadan. Bland annat finns det ramadanlyktor och andra typer av dekorationer att köpa. Många uppskattar att ha någon typ av Ramadan dekoration i sitt hem under månaden. Det kan bland annat vara ballonger och annat pynt med Ramadan-tema.

En skillnad på Ramadan i Sverige och en del andra länder är att det kan bli väldigt långa dagar att fasta om Ramadan firas på sommaren. Det kan också göra det svårare att fira eller att träffas och äta tillsammans på kvällarna, då det ibland inte är förrän klockan 22.00 eller senare det är dags att äta. Där solen är uppe i stort sett dygnet runt, brukar det ibland finnas vissa bestämmelser för det som det gemensamt beslutas om.

Firandet av Id al-Fitr

Id al-Fitr är högtiden som är avslutandet på fastemånaden. Då är det många som pyntar med ballonger och girlanger hemma. Att ge bort en och annan gåva är också vanligt, särskilt till barnen. Många muslimska föreningar och moskéer anordnar också Eid-bönen den första dagens morgon, ibland har de också festligheter i anslutning till bönen.

Vid bönen blir barnen ibland bjudna på godis och det kan finnas hoppborgar och ansiktsmålning. Någonting ät- och drickbart för de vuxna brukar också finnas. Man hälsar varandra med frasen Eid Mubarak, vilket betyder välsignad Eid.

Efter bönen går många hem till sitt en stund för att sedan träffas och äta, umgås och dela ut presenter. Hur det går till beror helt på vem du frågar eftersom alla har sina egna familjetraditioner. En del firar Eid i två dagar, andra i tre. Den första dagen är dock den viktigaste. Ofta firar både religiösa muslimer och även de muslimer som inte är aktivt troende den här stora högtiden.

Hur firandet sker beror också på vilken veckodag Id al-Fitr inträffar. Det är nämligen inte någonting som är bestämt på förhand, utan det bestäms av att månen siktas, vilket gör att det kan vara svårt att ansöka om ledighet från jobbet. I Sverige är högtiden ingen officiell helgdag och skolor och jobb pågår som vanligt. Många föräldrar ber dock om ledighet för sina barn, ibland mer än en dag eftersom det inte är säkert vilken dag högtiden infaller.

Mat och sötsaker i centrum

När Id al-Fitr firas är maten och sötsakerna en viktig del av festen. Flera maträtter med tillbehör, såsom såser och sallader är vanligt. Många bakar eller köper bakverk och tårtor att njuta av. Ett stort och dignande fruktfat är också vanligt på borden då. Godis är också ett vanligt inslag under Id al-Fitr. Barnen får vanligtvis godis av grannar och vänner och ibland får de godispåsar av moskén under bönen på Eid-morgonen.

Vilka maträtter som serveras under firandet av Id al-Fitr varierar beroende på land och tradition. Muslimer finns överallt i världen och har sina egna matpreferenser. Risrätter är vanliga oavsett var de firande personerna kommer ifrån.

Presenter på Id al-fitr

Förr var det vanligt att ge pengar till familjemedlemmar som en gåva under Id al-fitr. Idag är det dock lika vanligt att ge presenter såsom kläder, leksaker och parfymer. En del familjer ger enbart till barnen, andra ger även presenter till andra vuxna. Även här skiljer det sig, beroende på traditioner och kultur.

Zakat al-fitr

Under Ramadan, eller senast första dagen på den nya månaden, ska alla muslimer betala en allmoseskatt vid namn Zakat al-fitr. Det är familjeförsörjaren som ska skänka pengar för varje familjemedlem, både fastande och icke-fastande. Vanligtvis samlar den lokala moskén in pengarna och skänker dem sedan vidare till behövande.

Beloppet att betala per familjemedlem ligger i linje med dagens ekonomi och höjs kontinuerligt. 2023 låg beloppet på runt 100 kronor per familjemedlem. Tanken är att kostnaden ska täcka en måltid för en behövande.