• december 5, 2023

Mobiler med AI och Face ID under skärmen – och gemensam laddare

Tekniken i mobiler blir alltmer avancerad och för varje år släpper mobiltillverkarna nya innovationer. Kommande mobiler för 2024 är inga undantag, även om det fortfarande bara är spekulationer om vissa märken. Det är dock många spännande nyheter om vi ska tro på vad olika läckor har gått ut med.

Galaxy 24 med AI-modellen Samsung Gauss

Enligt Samsung Electronic kommer Galaxy från och med 2024 vara utrustad med Samsung Gauss, företagets generativa AI-modell. Syftet är att kunna erbjuda mer innovativa och meningsfulla upplevelser. Det här är baserat på hur individen använder mobilen och vilka preferenser individen har.

AI-modellens tre undermodeller är programmeringsassistenten Samsung Gauss Code, språkmodellen Samsung Gauss Language och bildgenereringsmodellen Samsung Gauss Image. Den här AI-modellen sägs dyka upp i Galaxy 24-serien som förväntas släppas under första halvan av 2024. Det har läckt ut datum om när Galaxy 24 kommer att vara tillgängliga i butiker. Från och med 30 januari 2024 lär de finnas i både fysiska butiker och i onlineshoppar som Teknikhallen. Det är dock inte bekräftat.

Även deras vikbara telefoner Flip och Fold kommer i en uppdaterad version Flip 6 och Fold 6. De förändringar och förbättringar som de nya modellerna kommer att ha är bland annat att de är både tunnare och lättare, har tåligare gångjärn och större batterier samt att vecken är mindre synliga.

Ett annat rykte som läckt ut är att Samsung i samband med att de lanserar Galaxy 24 kommer att släppa sin smarta ring. Galaxy Ring, som ryktet säger den heter, kommer då att bli introducerad som en wellnessprodukt.

Nya iPhone är som vanligt omgärdat av rykten

2023 års iPhone-modell iPhone 15 har knappt varit tillgänglig på marknaden i ett par månader, men redan börjar rykten kring 2024 års modell att florera. Pro-modellerna lär ha Face ID-tekniken inbyggd under skärmen. Övriga modeller kommer inte ha det nästa år, men lär komma inför 2025 års lansering.

Ytterligare rykten om 16 Pro-modellerna är att iPhone 16 Pro Max kommer att ha en periskoplins för optisk zoom, samt att båda har en heltäckande skärm. Däremot kommer selfiekameran finnas kvar även om linsen i kameran kan bli något mindre. En selfiekamera under skärmen lär få vänta till 2026. Tidigare försök av bland annat Samsung har inte gett särskilt bra recensioner. Tekniken är helt enkelt inte där ännu för att det ska fungera optimalt.

Vad som kan komma att dyka upp 2024 är en lyxigare modell än Pro Max, en modell kallad Ultra. Anledningen är att det är större efterfrågan på premiumtelefoner. Som sagt, än så länge är det bara spekulationer och rykten som Apple vare sig bekräftar eller dementerar.

Global lansering av OnePlus 12 i januari 2024

Mobiltillverkarens flaggskepp OnePlus 12 kommer först ut på marknaden i Kina den 4 december men den kommer sedan att bli introducerad globalt i januari nästa år. Däremot sägs det att OnePlus inte kommer med en Pro och en vanlig modell. Istället för en vanlig modell blir det en budgetvariant av OnePlus 12, kallad OnePlus 12R.

Nyhet om tillbehör: gemensam laddare inom Europa 2024

En stor nyhet inom mobilindustrin vad gäller tillbehör är att EU-parlamentet har beslutat att alla mindre elektroniska enheter ska ha USB typ-C som laddningsstandard. Det innebär att en och samma laddare kan användas till alla enheter i ett hem. Samtliga medlemsländer måste rätta sig efter dessa regler, och inte bara för mobiler. Det gäller även för bland annat bärbara datorer, hörsnäckor och tangentbord.

Enligt den här nya lagstiftningen har även konsumenterna rätt att köpa en apparat med eller utan laddningsenhet. En stor fördel för personer som kanske väljer att byta typ av mobil, dator eller liknande eftersom de då kan använda sin tidigare laddningsenhet.