3.9 C
Stockholm
onsdag, februari 8, 2023
HomeBloggLouisa Aldrich-Blake

Louisa Aldrich-Blake

Datum:

Relaterat

Sökmotorn berättar – Jennie Silfverhjelm är Alexandra Beijer

Kriminalserien Beck har under de senaste åren försökt piffa...

Kenta Kofot – en mångfacetterad hemlighet

Ibland kan en pseudonym ställa till en massa huvudbry...

Detta är viktigt att veta om IT säkerhet 

Då samhället blir mer och mer digitala ökar också...

Vem är Rebecka Lagerström?

Rebecka Lagerström är gift med Alexander (Alex) Kronlund. Alexander...

Charlotte Rampling – en dam med integritet 

Charlotte Rampling har under sex decennier synts på vita...

Kvinnan Louisa Aldrich-Blake var en av de första brittiska kvinnorna inom modern medicin. Dessutom var hon den första kvinnan att få en Master of Surgery-examen. Louisa föddes i Chingford Essex och var den äldsta dottern i familjen. Hon tog examen från Royal Free Hospital 1893 efter det tog hon sin magisterexamen och var sedan en ledande kirurg 1910.

Om Louisa Aldrich-Blake

När sedan första världskriget startade erbjöd sig Luisa frivilligt att tjänstgöra inom militär medicinsk tjänst. År 1914 etablerade hon och en grupp kvinnor ledda av Louisa ett sjukhus i den franska staden Château Tourlaville. Då skrev hon till alla kvinnor i läkarregistret och rekryterade sedan 80 stycken som skulle arbete på sjukhusen i Malta, Grekland och Egypten. Under den tiden uppfyllde hon även dubbla tjänster på Krigssjukhusen i Frankrike och Royal Free Hospital i London.

Louisa Aldrich-Blake största framsteg

Louisa gjorde stora framsteg i behandlingen av speciellt ändtarmscancer och livmoderhalscancer. Hon fick dessutom sin uppsats om en förbättrad procedur för att behandla ändtarmscancer i den högt aktade medicinska tidskriften British Medical Journal 1903.

Hon var också den första som utförde operationer av rektalcancer och livmoderhalscancer. Allt detta i en tid när motståndet mot kvinnor i läkarrollen fortfarande var väldigt stort. Men hon fick sitt erkännande genom att bli utnämnd till Dame 1925. Numera finns även en staty i London.