• februari 26, 2023
Eva och Adam – oförglömliga favoriter i tv-soffan

Eva och Adam – oförglömliga favoriter i tv-soffan

Eva och Adam är filmatiseringen av Måns Gahrton och Johan Unenges tecknade serie med samma namn. Den som är uppvuxen i 90-talets tv-soffor har med säkerhet följt huvudpersonerna Eva och Adam och upplevt deras pirr i magen från den första kärleken. Tv-serien sändes 1999–2000 och blev en stor publikframgång. År 2001 utkom en film om Eva och Adam. År 2021 fick karaktärerna en revival i Caroline Cowans nyfilmatisering Eva & Adam.

Snabbfakta om Eva och Adam – tv-serien

ManusMåns Gahrton och Johan Unenge
Inspelningsår1999–2000
I huvudrollernaEllen Fjæstad (Eva),  Carl-Robert Holmer-Kårell (Adam)
ProduktionsbolagSVT

Eva och Adam – från älskad tecknad serie till kultfilm

Seriefigurerna Eva och Adam såg dagens ljus redan 1990 hos Kamratpostens unga läsekrets.   Följetongen blev snabbt populär, och mellan 1993 och 2008 utgavs inte mindre än elva seriealbum och tretton böcker av manusförfattaren Måns Gahrton och illustratören Johan Unenge. Succén ledde till en filmatisering av böckerna som sändes som tv-serie i två säsonger i SVT med Ellen Fjæstad och Carl-Robert Holmer-Kårell i huvudrollerna. De spelade även mot varandra i långfilmen  Eva och Adam – Fyra födelsedagar och ett fiasko från 2001.

Dessa två unga skådespelare blev därigenom välkända ansikten hos svenska folket som följde deras utveckling i tv-serierna och den efterföljande långfilmen från att de var 11 år tills de var 15. I en intervju i Aftonbladet från 2000 avslöjar Ellen Fjæstad att hon och Carl-Robert hatade varandra till en början, men att de efter hand blev goda vänner. Och hon berättar i samma intervju att de i perioder under filminspelningarna var lite förälskade i varandra, men utan att bli ett par.

Nyinspelning av Eva och Adam tjugo år senare  

Att Carl-Robert Holmer-Kårell och Ellen Fjæstad gett oförglömliga ansikten åt Adam och Eva råder det alltså inga tvivel om. Därför blev det stora skor att fylla för regissören Caroline Cowans när hon ett tjugotal år senare bestämde sig för att blåsa nytt liv i de omtyckta 90-talskaraktärerna. Resultatet blev den nya långfilmen Eva & Adam från 2021.

I denna version spelas Eva av Sonja Holm och Adam av Olle Cardell. I en recension på sajten filmtopp.se får filmen ett ljumt mottagande: recensenten August Klittmar menar att skådespelarprestationerna i den nya versionen inte lever upp till den tidigare och ger filmen 2 av 5 poäng. E-kurirens recensent är dock mer positiv och ger filmen en fyra under omdömet ”en lyckad uppdatering”. 

Eva och Adam – handlingen skapad tillsammans med KP-läsarna  

När Adam ska börja i femman i en ny skola känner han ingen av sina nya klasskompisar. Till en början är det jobbigt, och han är blyg. Men snart lär han känna tjejtjusaren Alexander som han bondar med. När Annika bjuder in till klassfest får han kontakt med hennes kompis Eva. När de leker Ryska posten lurar Alexander Adam att välja ”långtradare” när han ska skicka sin post, utan att Adam är medveten om vad det innebär. Och lyckligtvis hamnar posten hos rätt mottagare, Eva, och det tar inte lång tid innan Adam inser att han blivit kär i henne och att känslorna är besvarade. 

Serien utspelar sig mellan klassrummet, fritidsaktiviteter med teater och gitarrspel, hemmafester och tjafs med irriterande syskon. Bland de övriga karaktärerna finns Evas störiga storebror Tobbe, snyggaste tjejen Linda som bara intresserar sig för äldre killar, stöddiga killen Jonte som återkommande retar Eva och Adam, hans kumpaner tvillingarna Hasse och Klasse samt klassföreståndare Graffman, som oftast går under öknamnet ”Giraffen”. Allt som hör till tillvaron i mellanstadiet finns med.

När Eva och Adam publicerades i Kamratposten (KP) hade läsarna möjlighet att skriva önskemål till Gahrton och Unenge om vad som skulle hända i nästa avsnitt. 

Några av karaktärerna i Eva och Adam

Några av karaktärerna i serien är:

  • Eva, som spelar teater 
  • Adam, som spelar gitarr och fotboll
  • Annika, Evas bästa vän
  • Alexander, Adams närmaste kompis
  • Linda, klassens snyggaste tjej
  • Jonte, klassens retsticka
  • Tobbe, Evas störiga storebror
  • Hasse och Klasse, tvillingar som är Jontes sidekicks
  • Graffman (”Giraffen”), klassföreståndare 

Att googla på ”Eva och Adam” kan ge många olika resultat. Den som letar efter info om vad skådespelarna i filmen gör idag eller är intresserad av att veta om Adam och Eva fick några barn i slutändan av serien kan istället riskera att hamna på sajten för swingerklubben Club Adam och Eva i Norrköping.