• februari 13, 2023
famale dog

Hur ofta löper en tik?

Om du ska köpa en tik så kan det vara bra att veta hur ofta en tik-hund löper och vad du bör tänka på. Det vanligaste är att hunden löper två gånger per år med cirka fem till sju månaders mellanrum, men det kan variera mycket. En del tikar kan löpa så mycket som fyra gånger per år. 

Löpcykeln består av fyra olika faser: Förlöpet som innebär att tiken blöder och att kroppen förbereder sig för parning. Denna period är 1-2 veckor. Därefter kommer höglöpet som betyder att tiken har sin ägglossning och kan bli dräktig om hon paras. Efterlöpet kallas perioden på två månader som följer efter detta. Antingen är hunden dräktig eller inte. Det är under denna period som tiken ibland blir skendräktig. Detta brukar gå över på 1-2 veckor. Viloperioden är tiden mellan löpperioderna. 

Tikar av mindre raser, som till exempel Chihuahua, börjar generellt sett löpa tidigare än andra. Vanligast är dock att en tik får sitt första löp vid 7-12 månaders ålder.

Hur ofta och länge löper en Amstaff tik?

Finns det skillnader mellan olika raser? Hur ofta löper en tik av till exempel rasen Amstaff? En Amstaff-tik löper vanligtvis två gånger om året, men beroende på individ och storlek kan det variera. Vissa tikar löper en gång per år och andra upp till fyra gånger per år. Löptiden är cirka en till tre veckor. Om man jämför med till exempel hur länge en pinscher-tik löper så ser det ungefär likadant ut som för Amstaff-tiken. Det beror även här på individen snarare än rasen.