-10.2 C
Stockholm
onsdag, mars 29, 2023
HomeBloggHur lång är tunntarmen?

Hur lång är tunntarmen?

Datum:

Relaterat

Den bästa bärbara datorn för dig – vad ska du leta efter?

När du letar efter den bästa bärbara datorn för...

Upptäck de senaste innovationerna inom teknik

Innovationer inom teknik går framåt i en rasande fart....

Laga din iPhone skärm hemma – Det är inte svårare än så här

Det är aldrig roligt att upptäcka att att man...

Peter Hahn – kvalitetskläder för både herr och dam

1960 grundande paret Margit och Peter Hahn sin firma...

Eva och Adam – oförglömliga favoriter i tv-soffan

Eva och Adam är filmatiseringen av Måns Gahrton och...

All vår vandring kan bli svår, heter det. Men vår mat får också färdas långa sträckor och utsättas för nedbrytande verksamhet. Inte minst på slutsträckan i människans mage. Vår mat förädlas på olika sätt från åker eller djurstall fram till vår mun. Vegetabilier kan genomgå märkliga förändringar. En potatis kan bli till en ädel dryck eller förvandlas till pommes frites eller chips. Kött möras på olika sätt. Mat förpackas så att saliv ska bildas redan vid anblicken av en färdigrätt som ligger i en frysdisk. Men när maten väl kommit i vår mun, kommer mag- och tarmsystemet att göra processen relativt kort med proteiner, fett och kolhydrater. Men, hur långa är våra tarmar och vilka är deras funktioner?

Hur lång är tunntarmen hos barn?

Innan vi fördjupar oss i tarmsystemets olika funktioner, kan vi fråga oss hur lång är tunntarmen hos en nyfödd. Normalt är tunntarmen vid födseln cirka 2 meter. Om man betänker att en vuxens tunntarm kan bli mellan 3 till 5 meter lång, tar ju tunntarmen i en baby stor plats i förhållande till kroppens omfång. Naturen tycks ha sett till att matsmältningen prioriteras redan från livets början. 

Hur lång är tunntarmen och tjocktarmen?

Innan maten hamnar i tunntarmen, får den göra ett längre uppehåll i magsäcken. Där utsätts den för en ganska omild behandling med bland annat omrörning. Många har kanske hört TV-sketchen om verkmästaren i magen. Förmodligen befann han sig i magsäcken, och arbetsmiljön där är inte nådig med en magsyra som har mycket lågt pH-värde. Uppehållstiden för maten i magsäcken är cirka 4 timmar. 

I magsäcken har maten omvandlats till en trögflytande sörja. Nu blir den insläppt till tunntarmens entré eller tolvfingertarmen. Här blandas maten med ämnen från levern, gallan och bukspottskörteln. Sistnämnda organ producerar bikarbonat, vilket gör att pH-värdet börjar bli drägligt. Vad händer i tunntarmen och hur lång tid är maten i tunntarmen? Maten glider igenom tunntarmen med knådning på upp till 7 timmar. I tunntarmen blir maten ytterligare sönderdelad samtidigt som vatten och näringsämnen tas upp. När tunntarmen är klar med jobbet skickas resterna av maten vidare till tjocktarmen som bara är 1,5 till 3 meter lång.

Vilken yta har tunntarmen?

Den uppsugande ytan i tunntarmen är lika stor som en större lägenhet eller cirka 250 kvadratmeter. Hur är detta möjligt? Tunntarmen har en slemhinna och tarmludd på sin insida. Den är dessutom veckad. Om man kunde veckla ut vecken och tarmluddet skulle det ge en stor yta. Ytan behövs för att suga upp socker, fett, vitaminer, salter och aminosyror. Människokroppen bjuder på många fantastiska överraskningar.